“Ik ben de omstandigheden van mijn leven”


Zeven jaar kunstschool. De bezieling was er, er zijn fantastische momenten en mogelijkheden geweest, maar het leven als kunstenaar bleek verre van volmaakt…

Dit veranderde in 1998 door een tiendaagse Vipassana meditatie. Er volgden de komende jaren nog drie andere retreats, en ik mediteerde elke dag 1 of 2 uur. Bij de vierde keer echter, kwam ik tot de vaststelling dat het Boedhisme, wat me nochthans heel rijke ervaringen geschonken had, niet mijn pad was.

Er moest iets anders zijn. Door een droom en een toevallige ontmoeting kwam ik bij Michael Barnett. Energymaster. Ooit de stertherapeut bij Osho. Het werd een nooit voor mogelijk gehouden intense ervaring. Natural high.  Nirwana.

De jaartraining was op dat moment een logische stap. Hij gaf me mijn spirituele naam Asudra, wat evenwicht betekent, een voortdurend proces van vallen en opstaan naar innerlijke balans (balancing the forces, jin and yang, you and the world, what is and what is not,.). Werk aan de winkel.

Maar toch was het nog niet echt dàt waar mijn ziel mee verbonden was.

India trok me ook al een lange tijd aan, en niet goed wetende wat mij te wachten stond vertrok ik anno 2001 naar Delhi, Haridwar en belandde in Rishikesh. Door de ontmoeting met een vedische astroloog die zag dat ik een yogaleraar was begon ik met het bestuderen en oefenen van yoga. Het beviel me en het werd een leidraad die zich verder ontplooide met energetisch lichaamswerk, meditatie, massages en healings..

In de eerste jaren deelde ik vooral de Hattha scholingen en creëerde er een dynamische versie van. Krachtige reeksen van zonnegroetvariaties en krijgershoudingen, gekoppeld met evenwicht-asana’s en diepe rusthouding op het einde. Gelijkend op Vinyasa.

Gaandeweg ontwikkelde zich een zachtere eigen stijl. Asudra-yoga. Een toegankelijke vorm van yoga met als doel het ontwikkelen van harmonie, intuïtie, autenticiteit, innerlijke rust en een diepe vrede. Dat werd tevens de basis van mijn massages.

 

Op 6 juni 2017 ontmoette ik Eva De Groote die me voorstelde een interview te schrijven dat gepubliceerd zou worden in de zomer editie van Psychologies magazine.
De langere versie van dat interview kan je  hier lezen.